18 października przypada Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto ma na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia. W tym dniu w klasie 2b zostały zorganizowane zajęcia pt. „Warzywa i owoce mają supermoce”. Był to czas promocji zdrowych nawyków żywieniowych.
Dzieci rozpoznawały za pomocą zmysłów właściwości owoców i warzyw. Dowiedziały się, że są one bogactwem wielu cennych witamin i mogą być doskonałą alternatywą dla słodyczy. Śpiewały piosenki, czytały wiersze, odgadywały rebusy oraz zagadki o owocach i warzywach. Z przyniesionych owoców i warzyw przygotowały zdrowe, pyszne i kolorowe przekąski, sałatki, szaszłyki, soki.
W trakcie przygotowania „kucharze amatorzy” dowiedzieli się, jak ważną rolę odgrywają owoce i warzywa w zdrowym odżywianiu i dlaczego należy spożywać co najmniej 5 porcji dziennie. Był to również czas pracy twórczej. Warzywa i owoce stały się inspiracją do powstania prac plastycznych i plakatów.
Zajęcia pozwoliły poznać owocowo-warzywne preferencje dzieci oraz dowiedzieć się, jak często jedzą owoce i warzywa. Okazuje się, że ich ulubionym warzywem jest marchewka i ogórek, a owocem jabłko i malina, większość z nich je owoce lub warzywa raz dziennie lub częściej!